Surnadal kulturhus 27. mai kl.13

Lengting, liv og song – et konsertprogram med norske røtter

Sangeren Tone Elisabeth Braaten, munnspilleren og komponisten Sigmund Groven, sangeren og gitaristen Lars Klevstrand og pianisten Ivar Anton Waagaard utgjør et mangfoldig firkløver i norsk musikkliv.

De fire artistene kom sammen i 2014, da de vinklet repertoaret mot 200 års norsk musikkhistorie, med klangbunn i grunnlovsjubileet. I 2015 satte de søkelys på verk av pianisten og komponisten Johan Øian, i hundreårsjubileet for hans fødsel.
Arbeidet med disse prosjektene ble et gjenhør med mye kjært, men nesten glemt. Så når gruppa nå går videre med «Lengting, liv og song», en linje hentet fra klassikeren «No livnar det i lundar», er det i erkjennelsen av at mye glemt er enda bedre gjemt, og trenger lufting gjennom nye tolkninger.
Mye av det som vi har vært vant til å ta for gitt er ikke så opplagt lenger, og vi har alle godt av å bli minnet om alt det fine som ligger der og venter på å bli hørt. Samtidig trekker gruppa linjene fram til vår tid…

Konserten er full av eviggrønne norske sanger, viser og instrumentalstykker som vil treffe mange hjemme!

Tone Elisabeth Braaten (sopran)

Tone Braaten avsluttet våren 1996 sin utdannelse ved Norges musikkhøyskole i Oslo. Hun studerte med professor Ingrid Bjoner og Folke Bengtsson.
Braaten har ved flere anledninger opptrådt både i radio og fjernsyn. Hun har også vært solist på en rekke cd-utgivelser. I tillegg har hun bred erfaring som korinstruktør og sangpedagog.
Braaten fikk Ingrid Bjoners stipend for unge sangere I 1996, Ticon kulturstipend i 1998 og Kulturprisen 2007 fra Hurum kommune for sin innsats.
Braaten har vært engasjert som solist med flere norske og utenlandske orkestre, og hun har samarbeidet med dirigenter som Iona Brown, Philip Pickett, Justin Brown, Jean-Claude Malgoire, Ole Kristian Ruud, Terje Tønnessen, Francesco Corti og Nicholas Kraemer.
Hun har, foruten å være solist, sunget i forskjellige kor og ensembler opp igjennom årene, deriblant Det Norske Solistkor. Hun er en av grunnleggerne av vokalsekstetten «Nordic Voices». Nordic Voices ble nominert til Spellemannprisen i 2008, 2009 og 2011. Nordic Voices turnerer rundt i hele verden,
Tone Braaten var i 1997 og 2000 / 2001 engasjert av Den Norske Opera, til å synge rollen «Nattens dronning» i Mozarts Tryllefløyten. Denne rollen har hun også vært engasjert til å gjøre både i Düsseldorf, og på turne rundt i Frankrike.
Braaten var i Japan i 2002 og 2004 hvor hun sang en av hovedrollene i Mozarts opera «Idomeneo», og Mozart´s konsert-arier.
Fra 2005 – 2008 har hun vært engasjert av New London Consort under ledelse av Philip Pickett, og turnert rundt om i Europa med Bach’s pasjoner, fransk middelaldermusikk og Händel-opera.

Tone Braaten er en allsidig sanger som gjerne synger alt fra viser til klassisk.
I 2011 var hun solist med Oslo-Filharmonien på deres julekonserter i Oslo konserthus.
I 2013 turnerte Nordic Voices med jazztrompetisten Nils Petter Molvær, og i februar 2014 holdt de sin egen konsert i Carnegie Hall i New York.

Lars Klevstrand

Lars Klevstrand er utdannet ved Norges Musikkhøgskole, og har vært en viktig profil i norsk visemiljø siden 1960-tallet. Han har tolket våre sentrale norske visediktere, samt nord- og søramerikanske, franske, greske, napolitanske og svenske viser, på originalspråk og i oversettelse. Han er kjent for sine samarbeidsprosjekter på tvers av alle musikalske sjangere.
Spellemannprisen 1980 og 1983, Gammleng-prisen 1987, Prøysenprisen 1991 og det svenske Taubestipendiet 2002. Har mottatt Statens arbeidsstipend.
Klevstrand har arbeidet med kabaret og revy og hatt større roller på den norske musikalscenen. Har hatt styre- og komitéverv i norsk og nordisk kulturliv. Han har vært medlem av gruppa Ballade! og på 20.året i Gatesangerne. Er med og driver Josefine Visescene siden 1995. Er aktuell i årlig Evert Taube-kabaret i Engelsviken, Østfold, på 13.året i 2016. Er ellers med i Erik Bye-kollektivet ”Tilbake til sangene!” og fokuserte på Alf Prøysens viseverk i jubileumsåret.

Sigmund Groven

”I de rette hender kan det beskjedne munnspillet være et avansert instrument av stor skjønnhet. Sigmund Groven, liksom Tommy Reilly og Larry Adler før ham, utnytter til fulle munnspillets store spennvidde og klanglige muligheter. Han er en strålende musiker, og framstår i dag uten tvil som en av de fineste munnspillutøverne i verden.” (Sir George Martin, produsent for The Beatles)
Sigmund Groven har en internasjonal solistkarriere som spenner fra listeplasseringer i Sør-Korea til prestisjefylte solistoppdrag i New Yorks Carnegie Hall, konserthusene i Tokyo og Hong Kong, og Mozarteum i Salzburg, samt med orkestre som Academy of St.Martin-in-the-Fields, Rotterdam Filharmoniske Orkester, Hong Kong Kammerorkester og en rekke orkestre i USA og Canada. Etter en konsert med symfoniorkestret i Dallas ble han utnevnt til æresborger av Texas.
Konserten hans ved Festspillene i Budapest i 2005 ble betegnet som et høydepunkt i festivalens 25-årige historie, og høsten 2013 var han på turné i Ungarn med Budapest Kammerorkester. Sør-Korea står igjen på turnéplanen i 2016, for femte år på rad.
Sigmund Groven er født i Heddal i Telemark i en musikalsk familie, komponisten Eivind Groven var hans onkel. Tidlig kom han i kontakt med munnspillpioneren Tommy Reilly, som var forbilde, læremester og samarbeidspartner i en årrekke.
For norsk publikum er han forlengst et begrep gjennom radio- og TV-opptredener og konserter landet rundt i en mannsalder. Flere av innspillingene hans (”Vårsøg”, ”Svalbard-tema” og ”Reodors ballade” fra Flåklypa-filmen) er blitt folkeeie.

Sigmund har lang fartstid i norsk musikkliv: Sin første radiokonsert hadde han allerede i 1965, og den første LP-en kom i 1975 – dermed kunne han markere to jubileer i 2015. I den anledning gir plateselskapet GRAPPA ut en serie på tre CD-er, under tittelen “Sigmund Groven Collection”. Den første, “Harmonica Hits”, kom høsten 2014, og i 2015 kom nr.2, “Tradition”, både med høydepunkter fra hans lange karriere og i tillegg noen nye og tidligere ikke utgitte innspillinger. I 2016 kommer nr.3, “Concerto” som spenner fra Bach via Grieg til nyere orginalmusikk.
For noen år siden spilte han inn to CD-er sammen med Kringkastingsorkestret, og samarbeidet fortsatte med ”Grieg Album”, der også organisten Kåre Nordstoga og pianisten Ivar Anton Waagaard medvirker. ”Gripende – Groven spiller Grieg som om han ikke har gjort annet i livet”, skriver Bergens Tidendes kritiker Glenn Erik Haugland, og VG kaller ham ”en magisk musiker som former både langsomme lyriske stykker og raske norske danser med inderlighet, snert og engasjement.”

CD-en ”HarmOrgan” med musikk for munnspill og orgel som han gjorde sammen med samarbeidspartner gjennom over 35 år, Iver Kleive, innspilt i Surround-lyd, Blu-ray-format, for det norske selskapet 2L (Lindberg Lyd) i Uranienborg kirke i Oslo, vant pris for ”Best Recording” ved Guangzhou Music Awards i Kina. I 2012 kom ”Classical Harmonica” der han spiller sammen med pianisten Ivar Anton Waagaard. ”En skattkiste” kaller avisen Vårt Land denne CD-en.
Høsten 2012 uroppførte han Henning Sommerros Konsert for munnspill og orkester sammen med Kringkastingsorkestret, og i fjor Egil Kapstads ”Prelude” for munnspill og orkester, det nyeste av en lang rekke verker tilegnet Groven av vår tids komponister.
Han er selv en særpreget komponist med sterk melodisk evne. Verklisten omfatter over 350 komposisjoner som spenner fra visemelodier (bl.a. ”Så spiller vi harmonica” til Erik Byes tekst) via musikk for film, radio og fjernsyn (”Vi på Langedrag”) til større verker for orkester.
Groven er tildelt en lang rekke norske og internasjonale musikkpriser gjennom årene, og i 2015 ble han utnevnt til Ridder av 1.klasse av Den kongelige norske St.Olavs Orden.

”Sigmund Groven er den urnorske kosmopolitt” (Ketil Bjørnstad)

”En sann gledesspreder og kunstnerisk nyskaper, folkelig og musikalsk ytterst avansert på samme tid.” (Erik Bye)

Ivar Anton Waagard

er førsteamanuensis i akkompagnering ved Norges Musikkhøgskole, og er en av de mest etterspurte akkompagnatører for solister innen mange stilarter, både på konsert, plate og i radio og fjernsyn.

Siden 1986 har han samarbeidet regelmessig med Sigmund Groven, bl.a. på turnéer i USA, Asia og flere europeiske land. Han har også hatt et nært samarbeid med sangerne Solveig Kringlebotn og Anne Lise Berntsen. Han har opptrådt flere ganger på Festspillene i Bergen, og ellers på Nordlysfestivalen, Oslo Kammermusikkfestival, Vestfoldfestspillene, Vinterfestspillene på Røros, Olavsfestdagene, Kristiansund Operafestuke, Trondheim kammermusikkfestival, Festspillene i Harstad og Nordland musikkfestuke.

Han har spilt konserter med Ole Edvard Antonsen, Arve Tellefsen, Truls Mørk, Aage Kvalbein, Randi Stene, Elisabeth Nordberg Schulz, Per Vollestad, Isa Gericke, Aage Kvalbein, og vært med på et hundretalls radio- og TV-innspillinger, flere titalls plateinnspillinger, samt innspillinger av musikk til filmer, radioteater og TV-teater, dessuten orkesterpianist i KORK en rekke ganger.
Waagaard har stor genre-bredde, og har også vært pianist ved musikaler, cabareter, revyer og annet musikkteater, og hatt konserter med artister som Mari Maurstad, Hildegunn Rise, Kari Bremnes, Anne Vada, Lars Klevstrand, Geirr Lystrup, Olle Adolphson, Maj Britt Andersen, Inger Lise Rypdal og Jannike Kruse.

Fra 1995-2007 var Waagaard fast akkompagnatør på Dronning Sonja internasjonale musikkonkurranse, og han har vært repetitør på Statens Operahøyskole, Statens Teaterhøyskole og Den norske Opera.

Han har spilt inn alle sangene til Øistein Sommerfeldt og David Monrad Johansen sammen med Svein Bjørkøy, amerikanske kabaretsanger med Tora Augestad og jule-CD med Maj Britt Andersen, og sammen med Jorunn Marie Bratlie har han spilt inn norsk musikk for to klaver.
Hans kritikerroste solo-CD-prosjekt inneholder musikk av George Gershwin.
Han har medvirket på en rekke CD-er sammen med Sigmund Groven, og høsten 2012 utkom duoalbumet ”Classical Harmonica.”